Szarm el-Szejk… Wymarzony cel podróży i wyjątkowy punkt na mapie

Szarm el-Szejk… Wymarzony cel podróży i wyjątkowy punkt na mapie
Z najwyższego miejsca w okolicy – szczytu Góry Mojżesza (Jebel Musa) lub Góry Synaj – można poczuć, że czeka cię wyjątkowe, zarówno kulturowe, jak i duchowe doświadczenie. Wyprawa zaczyna się o świcie, gdy wyruszasz w górę, a kończy w klasztorze Świętej Katarzyny, w miejscu, gdzie prorok Mojżesz otrzymał Dziesięć Przykazań.
Rejsy łodziami i jachtami, sporty wodne, przejażdżka kolejką linową, zakupy na starych targach takich jak Sharm El Maya, a także tętniące życiem nocne rozrywki – to tylko część atrakcji, które niemal na pewno znajdą się w twoim napiętym planie podczas pobytu w tym magicznym miejscu.
Nieskończone wrażenia
Szarm el-Szejk, egipskie miasto nad Morzem Czerwonym, od pierwszych chwil daje poczucie spełnionego marzenia o jednej z najsłynniejszych turystycznych destynacji rozrywkowych na świecie.
Tysiące uśmiechniętych i zrelaksowanych twarzy otaczają cię wszędzie – ludzie z różnych zakątków świata uciekają tu od miejskiego zgiełku, by cieszyć się turkusowym kolorem wody i białymi budynkami.
Miasto zachwyca piaszczystymi plażami, pięknymi zatokami oraz krajobrazem łączącym pustynię i góry. Znajdziesz tu też jedne z najlepszych miejsc do nurkowania i najpiękniejsze rezerwaty przyrody.
Idealne miejsce na miesiąc miodowy
Mamdouh Sheta, okulista z Damietty, który wkrótce się żeni, wybrał Szarm el-Szejk na swoją podróż poślubną. Zapytany, dlaczego akurat to miejsce, mimo że odwiedził wcześniej m.in. Ukrainę, Czechy, Rumunię i Włochy, odpowiedział:
„Nigdzie nie znalazłem takiego spokoju, relaksu i piękna morza, jak tutaj.”
Dodał też, że jego narzeczona również jest miłośniczką tego miasta, mówiąc mu kiedyś:
„Kto ma w rękach złoto, byłby głupcem, gdyby wolał metal, który rdzewieje.”
Stary rynek i folklor
Jedną z atrakcji, której nie można pominąć, jest Stare Miasto w Szarm el-Szejk – znane lokalnie jako Stary Bazar. To tętniące życiem miejsce pełne sklepów sprzedających pamiątki, papirusy, figurki faraonów i lokalnie komponowane perfumy.
W oczy rzuca się szczególne zainteresowanie sklepem sprzedającym tradycyjne egipskie stroje damskie – abaje, bransolety, brzękadła na kostki oraz męskie feziki. Jak mówi właściciel, Ahmed El Khawaga:
„Turyści z Zachodu, Azji czy Ameryki Łacińskiej pragną zabrać ze sobą odrobinę piękna i magii Wschodu – a tutaj znajdą to w pełni.”
Haj Taha, właściciel popularnej restauracji rybnej, dodaje:
„Podajemy tu świeże ryby prosto z morza, w prostych warunkach, w otoczeniu przypominającym stare chaty rybackie z egipskich czarno-białych filmów – to naprawdę robi wrażenie na turystach.”
Lokalizacja i dojazd
Miasto ma powierzchnię 480 km² i leży nad Morzem Czerwonym, w południowo-wschodniej części Półwyspu Synaj, w strategicznym punkcie, gdzie spotykają się Zatoka Akaba i Zatoka Sueska.
Dolecieć można tu bezpośrednimi lotami do międzynarodowego lotniska Szarm el-Szejk, które obsługuje do 10 milionów pasażerów rocznie i ma rozwiniętą sieć transportu, dowożącą turystów do hoteli w kilka minut.
Można też dojechać luksusowymi autobusami z Kairu w ok. 4 godziny lub z Jordanii w ok. 3 godziny.
Szarm el-Szejk wyróżnia się nowoczesną infrastrukturą dróg, transportu, hoteli i światowej klasy kurortów, a w ubiegłym roku zostało uznane przez Azjatycko-Afrykańską Federację Turystyki i Rozwoju za najbezpieczniejsze miasto na świecie.
Safari i otwarte muzea
Plan dnia w Szarm el-Szejk jest wypełniony po brzegi – można zejść pod wodę, by podziwiać rafy koralowe, wyruszyć na pustynne safari jeepem z beduińskim przewodnikiem, a wieczorem wziąć udział w muzycznych spotkaniach z tradycyjnym folklorem w sercu pustyni.
Miasto oferuje dostęp do słynnych rezerwatów przyrody, takich jak Ras Mohammed i Nabq, które są jak „otwarte muzea” pełne rzadkich gatunków zwierząt i ptaków wędrownych.
Kulinarna podróż
Szarm el-Szejk zachwyca również kuchnią – od tradycyjnych dań beduińskich, takich jak l’saima i kamunia (mięso z przyprawami w specjalnym rodzaju pieczywa), po egipskie klasyki serwowane w hotelach i kurortach: mahashi (faszerowane warzywa), molokhia, koshari czy faszerowane gołębie.